Plan je een reis naar één van die vele droomparken in de Verenigde Staten? Goed idee, maar voor je vertrekt, check je best wel even of al je reisdocumenten in orde zijn. Welke documenten je allemaal nodig hebt, hebben we hier op een rijtje gezet.

Internationaal paspoort

Zoals voor veel landen buiten de Schengenzone heb je voor de Verenigde Staten een internationaal paspoort nodig. Dit moet geldig zijn bij inreis en tijdens de volledige duur van je verblijf. In tegenstelling tot andere landen hoeft het paspoort niet een aantal maanden geldig te zijn na de verwachte vertrekdatum. Let wel, het is altijd handig om wat marge in te bouwen voor als je onverwacht toch wat langer in het land zou moeten blijven.

Visumvrij via ESTA

Reizigers die onder het Visa Waiver Program vallen kunnen visumvrij naar de Verenigde Staten reizen. Het Visa Waiver Program is een regeling waarbij burgers van een aantal landen geen visum hoeven aan te vragen. In de plaats daarvan moet je wel online een reisvergunning aanvragen, de zogenaamde ESTA (Electronic System for Travel Authorization). De registratie ervan gebeurt door middel van het invullen van een vragenlijst en kost zo’n $ 14. Meestal krijg je na enkele uren al een goedkeuring om naar de Verenigde Staten af te reizen. Wordt je aanvraag toch afgekeurd, dan kan je alsnog een visum aanvragen.

Wanneer je met de auto gaat rijden, haal je best ook een internationaal rijbewijs in huis. Voor meer informatie en de meest actuele lijst van noodzakelijke reisdocumenten surf je best naar de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken : https://diplomatie.belgium.be/nl .