Diep in Wallonië vind je één van de grootste grottencomplexen van Europa, de grotten van Han. Dit netwerk van onderaardse grotten ontstond duizenden jaren geleden. Ze werden gevormd door de rivier de Lesse die er het kalkmassief heeft uitgesleten. Het domein staat wereldwijd bekend om zijn uniek grottenstelsel, maar het domein heeft meer te bieden. Zo vind je er ook een uitgebreid wildpark. Een tijdje geleden gingen wij een kijkje nemen naar al wat deze natuurpracht te bieden heeft.

Han-sur-Lesse

Het domein van de Grotten van Han heeft een wat atypische ingang. Deze bevindt zich immers middenin het dorpje Han-sur-Lesse, letterlijk onder de kerktoren. Van hieruit vertrekken treintjes en safari cars naar het domein. Je kan zowel de grotten als het wildpark combineren, maar hier bepaal je wel wat je eerst gaat doen : de grot, het wildpark met safari car of het wildpark te voet. Wij kozen voor de drie uur durende wandeling doorheen het wildpark.

Op avontuur in het wildpark

Het 5,5 kilometer lange wandelparcours brengt je langs tal van diersoorten die leven of geleefd hebben in de omgeving. Het wildpark is trouwens de enige plek in België waar je de Europese ‘Big Five’ kan ontdekken : de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. Het eerste deel van de wandeling bevindt zich op een soort van plateau waar je tevens kan genieten van enkele prachtige uitzichten over de vallei. Men heeft er zelfs een avontuurlijk parcours met hangbruggen en uitkijkposten aangelegd.

Na 2,5 kilometer wandelen, kan je ervoor kiezen om verder te wandelen of alsnog op een pendelbus te stappen. Deze brengt je tot aan de beren, bijna aan het einde van het wildpark en van waaruit je gemakkelijk naar de grot kan. Wij gingen te voet verder.

Het wildpark van de Grotten van Han strekt zich uit over een gebied van 250 hectaren. In totaal kan je er een twintigtal diersoorten ontdekken waaronder dus de Europese ‘Big Five’, maar ook de poolwolf, het Przewalski-paard, het edelhert en de oeros. Geen exotische dieren zoals olifanten, tijgers en giraffen, maar daarom niet minder interesssant. Hier klopt het plaatje, want de dieren zijn helemaal thuis in hun ruim opgezette leefgebieden.

In de zomer van 2019 opende het wildpark het Berenbos, een gloednieuw complex waar de bruine beren zich kunnen uitleven in een omgeving van bijna 2 hectare.

Met een gids doorheen de grotten

Als je ervoor kiest om eerst de wandeling te doen, kan je daarna aansluitend de grotten bezoeken. Een bezoek gebeurt in groep én onder begeleiding van een gids. De wandeling in de grotten is 2 kilometer lang en duurt ongeveer 1u45. Je bent best wel goed te been, want tijdens je bezoek moet je maar liefst 508 trappen verwerken.

De gids brengt je veilig door het grottenstelsel en dat is nodig, want alleen kan je hier hopeloos verdwalen. De smalle gangen leiden telkens naar grote zalen zoals de Minaretzaal, de Trofeezaal en de koepelzaal. Elke zaal heeft typische kenmerken waaronder stalagmieten of druipstenen. In combinatie met de kleurrijke LED-verlichting een bijzondere ervaring.

Meest opvallende halte in de grotten is de Wapenzaal, ongetwijfeld één van de paradepaardjes, want hier beleef je de klank- en lichtshow ‘Origin’. Luc Petit creëerde hier een magisch spektakel met video-mapping en lasertechnologie. Origin vertelt het verhaal van de oorsprong van onze wereld en die van de grot.

Afsluiten in PrehistoHan

Als je het wildpark te voet ontdekt en aansluitend de grot bezoekt, ben je al gauw enkele uurtjes zoet op het Domein van de Grotten van Han. Heb je toch nog tijd over, dan kan je altijd eens een kijkje nemen in PrehistoHan, een klein museum waar je nog meer te weten komt over de geschiedenis van de grotten. Het museum herbergt zelfs een interactieve bioscoopzaal. Een beetje verouderd, dat wel, maar voor kinderen een leuk tijdverdrijf.

De Grotten van Han zijn een echte aanrader voor wie graag in de natuur vertoeft. Het domein is bijzonder uitgestrekt en biedt voldoende om een volledige dag te besteden. De dieren in het Wildpark zijn goed te zien (al zitten ze soms goed verscholen) en de grotten zelf zijn een must-see wat ons betreft.

Nog enkele tips :

  • Je kan het wildpark en de grotten apart bezoeken, maar het combiticket de Hanpass is uiteraard voordeliger.
  • Met een PassHan hoef je niet alles op 1 dag te bezoeken. Je kan de verschillende onderdelen over verschillende dagen spreiden. Handig als je meerdere dagen op vakantie bent in de regio.
  • Zorg voor stevig schoeisel. Ook als je enkel maar van plan bent om de grot te bezoeken.
  • Vergeet geen warme trui voor je bezoek aan de grot. De temperatuur is er steeds 13°C, ook in de zomer.
  • Wij bezochten het park in het laagseizoen waardoor niet alle eet-en drankgelegenheden open waren. Houd daar dus rekening mee zodat je onderweg niet omkomt van de honger.
  • Parkeren kan je aan de kerk, maar daar zijn de plekken snel op. Een beetje verder is er echter een grote parking. In het laagseizoen is parkeren er gratis (let op de borden).
  • Wie zich helemaal wilt onderdompelen in de natuur kan kiezen voor een verblijf in de zogenaamde Tree Tents. Temidden van het wildpark slaap je in de bomen.
  • Meer informatie vind je op grotte-de-han.be