Reizen naar het buitenland is altijd leuk, zeker wanneer er een interessant pretpark in de buurt ligt. Zo kwamen we onlangs terecht in Sevilla, de hoofdstad van de autonome Spaanse regio Andalusië. De zuiderse stad is absoluut een aanrader, maar ook het pretpark in deze stad, Isla Mágica, wist ons te bekoren.

Isla Mágica opende in 1997 de deuren. Daarmee is het net zoals enkele andere Spaanse parken (Port Aventura, Terra Mítica en Parque Warner) een relatief jong attractiepark. Het park is gelegen op de voormalige terreinen van de Wereldtentoonstelling in Sevilla in 1992. Bij de bouw van Isla Mágica werd dan ook handig gebruik gemaakt van de infrastructuur die destijds speciaal werd aangelegd voor de expo. Isla Mágica maakt sinds 2012 deel uit van de Looping Group, een Belgische pretparkengroep met onder meer Avonturenpark Hellendoorn, La Mer de Sable en Parc Bagatelle in de portefeuille. Op gebied van attracties heeft het park niet echt een topper in huis, maar het biedt best wel een goede mix voor het hele gezin.

Isla Mágica is verdeeld in 6 themagebieden : ‘Sevilla, Puerto de Indias’, ‘Puerta de América’, ‘Amazonia’, ‘La Guarida de los Piratas’, ‘La Fuente de la Juventud’ en ‘El Dorado’. Deze zones verwijzen naar de ontdekkingsreizen van Spanje naar de Nieuwe Wereld. Grote delen van Noord- en Zuid-Amerika werden toen gekoloniseerd. Wist je trouwens dat Sevilla toen de belangrijkste haven was tussen Europa en Amerika? Het verhaal achter Isla Mágica is dus gebaseerd op één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Spanje. Het is bovendien ook een meevaller dat Sevilla in zowat de warmste regio van het land ligt. De hoge temperaturen en de exotische plantengroei doen je bijna geloven dat je echt ergens in Zuid-Amerika vertoeft. Wat thema en landschap betreft, zijn wij absoluut fan van Isla Mágica!

 

Op het vlak van attracties heeft Isla Mágica een aantrekkelijk aanbod voor families, maar de gemiddelde pretparkfan zal niet echt wild worden bij het aanschouwen van de parkplattegrond. Het park heeft slechts 2 achtbanen, een kinderachtbaan en een Vekoma Suspended Looping Coaster. Dit type achtbaan is nu niet meteen het populairste type onder pretparkfanaten, maar Isla Mágica heeft wel een speciale in huis. Jaguar is immers een extended versie met een helix op het einde. Wereldwijd zijn er maar vijf achtbanen van dit type te vinden. Bovendien heeft de versie in Isla Mágica ook het nieuwe beugelsysteem waardoor er geen sprake is van de bekende oncomfortabele schouderbeugels. Ondanks de leeftijd van de baan (1997) is de rit opvallend soepel voor een SLC. Jammer dat nog maar weinig parken hebben geïnvesteerd in het nieuwe beugelsysteem. Het zou de ritervaring op hun SLC aanzienlijk verbeteren.

Voorts vind je in Isla Mágica de eerder typische attracties voor een pretpark : een log flume, een rapid river, een schommelschip, een zweefmolen en een 4D-bioscoop. Liefhebbers van darkrides kunnen er zich zelfs uitleven in de interactieve shooter Capitán Balas. Deze attractie is leuk gedaan, maar dateert uit 2007. In vergelijking met recentere shooters oogt de technologie in deze darkride behoorlijk oud. Opmerkelijk, want onze eigenste Challenge of Tutankhamon in Walibi Belgium is ouder, maar kan best nog strijden met de nieuwere types. Al heeft het in dit geval misschien ook te maken met de beperkte aankleding en het ontbreken van een leuke soundtrack.

De attractie die ons misschien het meest verrast heeft, was El Desafío. Deze Power Tower van Maurer Söhne is 68 meter hoog en biedt een geweldig uitzicht over de regio. Opmerkelijk is dat deze vrijevaltoren maar liefst zes programma’s heeft waarbij de intensiteit telkens verschilt (Panorámico, Sube y baja, Yo-yó, Olé, Doble yo-yó en Pojo). Het programma verandert doorheen de dag op vooropgestelde tijdstippen die je kan aflezen op een bord naast de ingang. Op zich wel netjes, want op deze manier kunnen bezoekers die niet echt fan zijn van een snelle vrije val toch een ritje maken. Bij het programma Panorámico gaat de gondel immers traag naar boven en weer naar beneden. Nu, als je dat bord naast de ingang mist en een sensationele drop verwacht, dan kan je in de ‘Panorámico-stand’ wel een what-the-f*ck-momentje meemaken. Verrassend dus…

Naast attracties biedt Isla Mágica opvallend veel shows en entertainment voor jong en oud. Twaalf verschillende opvoeringen voor een park van deze omvang is toch wel opmerkelijk vonden we zelf. Absoluut een pluspunt, maar je verstaat best wel wat Spaans…

Wie een hongertje heeft, vindt in Isla Mágica zeker en vast zijn of haar goesting. Het park heeft verschillende restaurants en eetkraampjes her en der verspreid. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar wel veel fast food. Oh… én tapas, je bent tenslotte in Spanje. Wat ons verder nog is bijgebleven, is hoe proper het park er bij lag. Het was weliswaar een rustige dag, maar het park wordt zeker goed onderhouden. Wel heeft het park hier en daar verouderde infrastructuur. De 4D-bioscoop is zo een mooi voorbeeld, een restant van de expo uit 1992. Isla Mágica heeft dankbaar gebruik kunnen maken van de erfenis van Expo 92, maar naar onze mening mogen ze aantal oude lelijke gebouwen meteen met de grond gelijk maken.

Voor pretparkfans is een park als Isla Mágica altijd de moeite waard om te bezoeken. Maar er speciaal voor afreizen, raden we niet aan. Combineer het bijvoorbeeld met een citytrip in Sevilla, want daar valt enorm veel te ontdekken. Liefhebbers van de televisiereeks Game of Thrones kunnen er trouwens een populaire filmlocatie ontdekken, Réal Alcázar. En dat koninklijk paleis deed ons toch wel een beetje denken aan Castillo Alcázar, één van de hotels van het Duitse Europa-Park. It’s a small world after all, toch?

Bekijk meer foto’s van Isla Mágica in ons album.

Oh… nog een extra tip voor de echte fanaten. Rondom Isla Mágica vind je nog heel wat restanten van de Wereldtentoonstelling van 1992. Heel wat zaken liggen er al jaren weg te roesten, maar de echte fans zullen er ongetwijfeld een panoramatoren en een station van de verdwenen monorail en kabelbaan herkennen. Dit is een beetje urban exploring, maar dan op pretparkniveau.