Nu de coronacrisis ons massaal thuis doet blijven, hebben we tijd genoeg om lekker achterover te leunen in de zetel en te genieten van een film. Voor de gelegenheid hebben wij een lijstje gemaakt van onze 10 favoriete pretparkgerelateerde films. Ideaal om de verveling tegen te gaan!

Beverly Hills Cop III (1994)

In deze actiekomedie kruipt Eddie Murphy opnieuw in de rol van Axel Foley. Wanneer zijn baas tijdens een opdracht wordt neergeschoten, wijzen alle sporen in de richting van het pretpark Wonder World in Beverly Hills. De opnames vonden plaats in twee attractieparken : California’s Great America en Universal Studios Hollywood. In Wonder World speelt trouwens een soundtrack die gebaseerd is op het bekende Disney-deuntje ‘It’s a small world’. En ja, net als dat liedje blijft ook de versie van Wonder World eventjes in het hoofd zitten.

Rollercoaster (1977)

Het moet de nachtmerrie zijn van elk pretpark. In Rollercoaster tracht een terrorist losgeld te krijgen door bommen op attracties te plaatsen. Samen met de politie probeert achtbaaninspecteur Calder de terrorist te ontmaskeren. De film speelt zich af in verschillende pretparken : Ocean View Amusement Park in Virginia (gesloten), Kings Dominion in Virginia en Magic Mountain in Californië. In Magic Mountain (nu Six Flags Magic Mountain) speelt zich de grote finale af wanneer de terrorist de gloednieuwe achtbaan Revolution (de eerste met een looping) probeert te saboteren. Ondanks het feit dat de film al dateert uit 1977 en het niet moet hebben van z’n special effects houdt het verhaal je wel in z’n greep. En het levert heel wat nostalgische beelden op van attracties die er niet meer zijn.

Final Destination 3 (2006)

Films uit de reeks Final Destination hebben steevast een spectaculaire openingsscène. De grote opening van deze film speelt zich af in een pretpark waar een groepje studenten het einde van de examens gaat vieren. Wanneer één van die studenten, Wendy, een visioen krijgt waarin ze de achtbaan Devil’s Flight ziet crashen, spoort ze haar vrienden aan om uit te stappen nog voor de trein in beweging komt. Maar net zoals in elke Final Destination film kan je de dood niet bedriegen. De achtbaan van dienst was Corkscrew in het Canadese Playland. De pretparkbeelden beperken zich tot het begin van de film, maar toch is ook de rest van deze typische Amerikaanse horrorfilm best vermakelijk.

Project T (2015)

Disney’s Project T neemt je mee op een mysterieus avontuur naar Tomorrowland, een plek die zich in een andere dimensie bevindt. Frank, een voormalig wetenschappelijk wonderkind, en Casey, een tiener met een grote interesse in wetenschap, gaan samen op missie naar Tomorrowland. Het zal het lot van de wereld voorgoed veranderen. Tomorrowland verwijst naar het gelijknamige themagebied in Disneyland. Wie goed oplet zal de contouren van Space Mountain ontdekken, maar de film is voor ons vooral epic door de ‘It’s a small world scène’ op de Wereldtentoonstelling van 1964 in New York. Leuk weetje… de film werd wereldwijd uitgebracht onder de titel Tomorrowland. Echter in België en Nederland moest Disney een andere kiezen omdat Tomorrowland al geregistreerd was door de organisatoren van het gelijknamige dancefestival.

National Lampoon’s Vacation (1983)

In deze Amerikaanse komedie gaat de familie Griswolds op vakantie naar het pretpark Walley World. Tijdens hun autoreis van Chicago naar Californië lopen er heel wat zaken fout, maar wanneer ze aankomen bij Walley World staat er hen een nog grotere verrassing te wachten. De humor van deze film is misschien niet meer van deze tijd, maar in 1983 was National Lampoon’s Vacation een echte kaskraker. Voor de opnames werd er gedraaid in twee Californische attractieparken : Santa Anita Park en Six Flags Magic Mountain. Kenners zullen ongetwijfeld de achtbaan Colossus herkennen, nu bekend als Twisted Colossus.

JAWS 3 (1983)

In deze derde JAWS-film duikt een witte haai op in SeaWorld Orlando. Wanneer medewerkers en bezoekers worden aangevallen, besluit de directeur van het marinepark om de haai gevangen te nemen. Een witte haai in gevangenschap levert immers heel wat extra bezoekers op. De haai sterft echter kort nadat ze hem gevangen hebben genomen. Maar dan blijkt dat het om het jong van een veel groter exemplaar gaat. JAWS 3 is zeker niet de beste film uit de JAWS-reeks (en dan zwijgen we nog over de special effects), maar je krijgt wel heel wat fijne retrobeelden te zien van een jong SeaWorld-park.

Jurassic Parc (1993) / Jurassic World (2015)

Akkoord, in deze films gaat het niet om bestaande pretparken, maar toch zetten we Jurassic Park en Jurassic World graag in ons lijstje. Menig pretparkfan zal immers de vele verwijzigingen naar pretparken en hun attracties herkennen. Bovendien vind je in de Universal themaparken wereldwijd Jurassic Park/World attracties die volledig gewijd zijn aan deze kaskrakers.

Saving Mr. Banks (2013)

Weinig pretpark in deze film, maar de korte sixties Disneyland-scène is toch de reden waarom we hem in dit lijstje zetten. Saving Mr. Banks vertelt het verhaal van de moeizame onderhandelingen tussen Walt Disney en Pamela Lyndon Travers omtrent de verfilming van Mary Poppins. De opnames vonden onder meer plaats in the Walt Disney Studios in Burbank en Disneyland Anaheim. Omdat het park elke dag geopend is, was het niet zo evident om er te filmen. Er werd dan ook vroeg in de ochtend gefilmd. Speciaal voor Saving Mr. Banks werden de etalages van de winkels in Main Street aangepast naar de tijd van 1964. Attracties die toen nog niet bestonden werden subtiel uit beeld gehouden.

Zombieland (2009)

Zombieland is een Amerikaanse komische zombiefilm die zich afspeelt in een post-apocalyptisch Amerika. Een gemuteerde variant van de gekkekoeienziekte heeft gezorgd voor een massale uitbraak van zombies. Tijdens hun strijd om te overleven, komen Columbus, Tallahassee, Wichita en Little Rock terecht in Pacific Playland, in het echt bekend als Wild Adventures Theme Park in Georgia. Je herkent onder meer de vrijevaltoren Firecracker en de achtbaan Go Bananas.